Архитектурен проект на еднофамилна къща с покрит навес и ограда

picture picture picture
picture picture picture picture   


Местоположение: с. Долна Диканя, Община Радомир, Област Перник

Застроена Площ: 260 кв.м.


Разгъната Застроена Площ: 409 кв.м.


Концепция: Къщата е проектирана за семейна двойка с две деца. Предвидено е за първоначално временно обитаване с тенденция то да стане постоянно. Затова предвидените инсталации - отоплителни и охладителни, са проектирани да отговарят на целогодишна употреба.

 

Желанието на клиентите бе да имат къща с максимално голям южен двор и покрит навес с барбекю, отворен към двора. Къщата е двуетажна, като на първи етаж са съсредоточени дневните пространства - кухня, трапезария, дневна и една гостна стая, а на втория са спалните. В по-ниско тяло на наземно ниво, като част от къщата, се обособяват обслужващите помещения - гараж, градински склад, котелно помещение.
 
На първо ниво бе важно да се проектира покрита веранда, която да осъществява връзка с покрития навес и да предпазва от прекомерно ослънчаване дневните пространства насочени на юг.

  

За повече комфорт беше предвидено помещенията да се отопляват с подово отопление, захранвано от термопомпа. На покрива, на южния скат ще бъдат инсталирани соларни панели, които да захранват бойлера в котелното. За алтернативно захранване с вода, освен от централния водопровод, се предвижда сондажен водоизточник.

 

От интериорна гледна точка беше основно изискване дневните пространства да са отворени и преливащи от едно в друго, с директен визуален контакт и зоната на дневната да бъде с "повече въздух като бъде с по-голяма светла височина спрямо трапезария и кухня.

 

picture picture picture picture
 

Архитект: Галя Борисова