Интериорен дизайн на мезонет в Щутгарт


Жилището е с площ 102 кв.м. и включва кухня с трапезария, спалня, антре и работно помещение с гостна. Клиентите са българо-немско семейство и са собственици на жилище в квартал, който преди е бил промишлена зона, а сега е превърнат в малък, тих и чист квартал. Сградата е триетажна с подземен гараж с по две места за всяко семейство и голямо общо перално помещение със сушилня. Мезонетът се намира на последния етаж и е с характерните за Германия скосени помещение с покривни прозорци. Тези пространство имат своя привлекателен чар, но са предизвикателство да се постигне съчетание между функционалност и красота. Това беше и заданието на интериора, да е функционален, но да се запази красотата на скосените прозорци. Ние обичаме да проектираме такива интересни интериори.

 

Не сме правили конструктивни промени и се опитахме да използваме всички налични комуникации. Имахме информация точно какви и колко неща имат нужда клиентите да приберат и съхранят. Интересно ни беше да разберем, че те не разполагаха с много от така наречените излишни неща, а само с най-необходимото, което използват в ежедневнието си. Това ни даде възможност да не претрупваме всяка стена с шкаф или рафт, както се казва у нас: "за всеки случай, да има". По-малкото мебели от своя страна дава повече свободно пространство в жилището. А когато не се прекалява излишно с мебели може да се инвестира в по-качествени и красиви мебели.

 

Между другото у нас често се инвестира неравномерно в мебели в сравнение с останалите елементи в интериора. Те се подценяват, защото на всеки ъгъл има "майстор", който може да ги произведе по-евтино от този от предния ъгъл. От това накрая страда клиента, но го усеща вече след като е платил за мебелите. А всъщност мебелите са в най-пряк контакт с нас в жилището и оказват най-остро и в прекия и в буквалния смисъл влияние върху качеството ни на живот.

 

Основните места за съхранение са гардеробите в антрето, в които са "поникнали две дървета" и огромен ъглов гардероб с плъзгащи се огледални врати в спалнята. Леглото е с нетрадиционна форма - обратно обърнат (по-широката част е към таблата) неправилен трапец. Направено е от фурнирован MDF със заоблени ръбове. Стандартно подматрачната рамка е с повдигащ се механизъм за да се използва пространството под нея. Но матрака не потъва в леглото, както е стандартно, а е на по-високо нивото от него. Има широк борд, който има няколко функции, освен по-красиво, така е и по-функционално: може да се използва за сядане, а в горната по-широка част има по едно изтеглящо се шкафче от двете страни. По този начин се елиминира необходимостта от нощни шкафчета, защото това, което се слага в тях може да бъде направено и в прибиращите се шкафчетата или на широкия борд, а и спестяваме още малко място.

 

В спалнята няма телевизор, но на неговото място има много по-красиво и полезно нещо. Има голяма етажерката от огънат MDF с шкафчета, която може да побере много книги и други полезни неща.

 

Кухнята е двуредова с голям барплот и изцяло бяла. Има интересна поставка за вино по наш дизайн.

 

На вторият етаж е работното място с гостна. Има една колона, която разделя пространството на двете функционални зони. В зоната за работа има библиотека за документи, която преминава в работен плот от MDF за две места в интересна форма без остър ъгъл. Гостната има бибилотека за книги, легло и около него всяко ъгълче е оползотворено.

 

image image

 
 image image image 

 image image 

image image image image  

image image