Стелажи за вино от дървени палети

picture

Използвахме 4 дървени палета за да направим два стелажа за вино. Разковахме част от палетите и направихме дупки за застопоряване на бутилките с гърлото надолу чрез боркорони с два размера. Изтъркахме горната част на дървесината за да подчертаем същността и след това нанесохме покритие на едната със светъл, а на другата с тъмен байц на Jotun. Белият стелаж е за бяло вино, а тъмния за червено вино. Отзад местата за бутилките са облечени с ленен плат, съответно за белия стелаж син плат, а за тъмния – кафяв плат. Капацитете на един стелаж е 24 бутилки. Използвани материали:
- Два дървени палета (1,2 х 1,2 м.)
- Ленен плат
- Байц (половин литър)
- Две кутийки с габърчета и 6 винта.
Смисълът, който вложихме в дизайна на тези стелажи за вино е, че от непотребни и напълно незабележими неща като дървените палети може да се направят интересни и полезни продукти. Искахме с минимални промени в самите палети като конструкция да създадем стелажите. Чрез изтъркване и байцване премахнахме следите от предишната груба и мръсна употреба на палетите и им придадахме нов и интересн вид, който да е подходящ за новата им функция.
Същността на палетите е естествената дървесина и затова използвахме байцове, които да я подчертаят. От недостатък външния вид се превърна в основно предимство. Тези стелажи смятаме, че са подходящи за обзавеждане на винарни, магазини, които предлагат вино, механи и други търговски обекти, които предлагат вино, изграждане на изложбени сектори на фестивали и изложения за винарната индустрия, я също и като част от лична винарна в дома или в избата.
Смисълът на дизайна е да създава продукти, които да подобряват живота на хората. В друг контекст дизайна показва, че чрез него може да се използват непотребни материали и продукти и те да се преродят в нови такива и да бъдат отново полезни на хората. В съвременния свят, в който индустриалното производство застрашава да затрупа планетата с всевъзможни полезни и не толкова полезни неща смятаме, че е важно да погледнем и от тази гледна точка – Как да използваме наличните и вече произведени неща, за да им вдъхнем нов живот и нова функция.